Als moeder of vader zul je vast wel herkennen dat je niet altijd handig reageert op je gevoelige kind… op zijn of haar boze buien of verdrietige tranen. Je bedoelt het goed, maar het doet iets met jou. Het raakt jou, diep in je binnenste. Het doet pijn om je kind zo te zien worstelen. En daar reageer je op.

Jij wilt deze situatie niet en je krijgt gedachten als:

  • ”ik heb het niet goed gedaan”
  • “dit komt niet meer goed”
  • “mijn kind zou dit anders moeten doen”
  • ”er is iets mis met mijn kind”

Er ontstaat een bepaalde spanning en je bent bang dat het eventueel weer kan gebeuren. Je komt in een vicieuze cirkel.
Je wilt dat de situatie verandert, dus je probeert van alles. Je twijfelt. Je wilt ergens anders zijn dan waar je nu bent. Dan ontstaat lijden.

Er ontstaat lijden, omdat je de situatie en het rotgevoel, zoals die nu is, niet wilt.

Kinderen ZIJN… iets voelt niet fijn, dus dat uiten ze. Gevoelige kinderen zijn nog eens extra intens in hun uitingen. Ze voelen wat er te voelen valt en uiten dat zonder filters.

Ze voelen echter jouw weerstand tegen dat wat is, tegen de emotie, tegen hun angst. Dat maakt dat ze zich afgewezen voelen. Dit maakt dat ze hun eigen emoties gaan bestempelen als ‘niet oké.’ Gevoelige kinderen verinnerlijken dit meteen en maken ervan ‘dat zij niet oké zijn’.

Gevolg is dat boosheid een driftbui wordt en verdriet om slaat in angstaanvallen.

Het mooie is, je hoeft niks te DOEN, je hoeft niks te veranderen. Je mag gewoon gaan zitten bij dat wat je VOELT. Het gedrag van je kind doet iets met jou. Ga erbij zitten en observeer je gevoel. Laat je gevoel er zijn en heb er geen oordeel over.

Als je het gaat onderzoeken, dan voel je ook wat jouw gevoel jou wil vertellen en wat jouw kind van jou nodig heeft om gewoon te kunnen ZIJN, om zich veilig te voelen, om zich geaccepteerd te voelen. Er zit altijd een waardevolle boodschap achter jouw emotie.

Je zult merken dat het gedrag van je kind zal veranderen. Alhoewel het niet gaat om de uitkomst, het gaat om het proces. De uitkomst is mooi meegenomen.

Laat de verwachtingen los.

Het gaat om het hier en nu.