Niets gebeurt voor niets, een ‘gevaarlijke’ uitspraak. Heb jij allemaal ellende meegemaakt of zit je er nog middenin? Dan is deze uitspraak niet leuk om te horen en kan je zelfs boos maken. Het lijkt dan alsof het je eigen schuld is, dat je hier zelf om hebt gevraagd.

Zover ga ik niet, het gaat niet over schuld. Ik ben er wel van overtuigd dat alles een reden heeft. En ja, dat is niet altijd leuk en soms ook onbegrijpelijk. Maar het kan ook helpend zijn: in alle pijn die je meemaakt zit uiteindelijk een levensles verborgen. Als je dit weet en gaat ontdekken wat die levensles is dan is de ellende niet voor niets geweest en uiteindelijk (als de les geleerd is) zul je er beter uitkomen. Oftewel: gelukkiger zijn.

Zo ontstaan ook patronen in je leven. Elke keer overkomt jou hetzelfde, totdat je de levensles oppakt en hier iets mee gaat doen. Dit gaat verwerken en helen.
Een voorbeeld van een patroon: telkens verbreek jij een een relatie, jij vindt het moeilijk om je te binden en eigenlijk ben je bang voor een afwijzing. Hier kan bijvoorbeeld een oude pijn onder zitten omdat jouw moeder je afgewezen heeft, deze pijn wil je niet nogmaals voelen dus verbreek je zelf vaak de relatie of vriendschap.
Soms zitten deze patronen zo muurvast, geen beweging in te krijgen. Je blokkeert, je beschermingsmechanisme gaat aan.

Als je kinderen hebt kun jij deze onverwerkte patronen van jou doorgeven aan je kinderen. Dit gaat trouwens allemaal onbewust. Wel een nog grotere motivatie om deze patronen te doorbreken.
Jouw kind kan door middel van haar/zijn gedrag jou spiegelen. Onbewust wil jouw kind aan jou laten zien wat jij nog mag helen. Dus heeft jouw kind lastig gedrag? Of lichamelijke klachten? Of slaapproblemen? En raakt dit jou meer dan je zou willen? Dan zou er ook nog een onderliggende pijn bij jou kunnen zitten.

Stel dat jij dit bij je zelf gaat onderzoeken. Bijvoorbeeld door te kijken wat jouw kind jou spiegelt. En uiteindelijk ontdek jij jouw eigen oude pijn die verstopt zat. En dit kun je helen/verwerken. En jouw kind vertoont het lastige gedrag niet meer……… DAN kun je uiteindelijk zeggen dat de moeilijke tijd met je kind, de zorgen die je had (over bijvoorbeeld het lastige gedrag) niet voor niets is geweest.

Dit even héél kort samengevat.

Dit proces is trouwens niet op te lossen met een quick fix. Je hebt een probleem en daar wil je een oplossing voor! Logisch! Tegenwoordig zijn we gewend dat er meteen een oplossing is voor een probleem. Net als een pilletje, iemand anders geeft jou iets en jouw probleem is opgelost. Zo werkt het helaas niet. Je zult ZELF het proces moeten aangaan en dit begint bij de bewustwording van jouw patronen. Wel is het natuurlijk fijn als er iemand een stukje met je meeloopt in dit proces.

Heb je hier vragen over of hulp bij nodig? Stuur mij gerust een berichtje.