Ben jij de moeder die je wilt zijn?

Waarschijnlijk had jij, voordat je moeder werd, een bepaald beeld van wat voor moeder je wilde zijn voor je kind.

Het is boeiend om hier eens bij stil te staan en te kijken of jij de moeder bent (geworden) die je voor ogen had toen je zwanger was.

Natuurlijk kun je niet altijd die fantastische, liefdevolle moeder zijn en baal je soms van jezelf. Maar misschien hoor je jezelf steeds vaker snauwen en schreeuwen naar je kind of voel je veel irritatie. Omdat je kind niet luistert, niet voldoet aan jouw verwachtingen/ideaalbeeld óf omdat je zelf niet lekker in je vel zit. Soms spelen er onbewust andere dingen mee. Vandaar mijn volgende vraag:

Heb jij als kind de moeder gehad die jij nodig had?

Wist je dat jouw huidige gedrag en zelfbeeld ook voort kan komen uit jouw eigen opvoeding? Misschien is jouw moeder al jong overleden of had ze weinig aandacht voor jou als kind. Of groeide jij als (hoog)gevoelig meisje op in een gezin waar niet over gevoelens werd gesproken. Er kunnen allerlei oorzaken zijn die nu (onbewust) meespelen hoe jij nu in je vel zit en reageert als moeder. En soms spiegelt jouw kind een oude pijn van jou.

Het doet pijn als je, als kind, niet de erkenning hebt gekregen waar je behoefte aan had. Helpend hierbij is om deze erkenning aan jezelf te geven en te aanvaarden hoe het was. Dit is beter dan om te blijven verlangen naar iets wat onbereikbaar is. Door acceptatie komt er weer meer ruimte en voel je je lichter. Als je je eigen ouders kunt accepteren zoals ze zijn (ook al leven ze niet meer) en niet meer blijft hangen in tekorten is heel helpend.

Ik realiseer mij dat dit in sommige gevallen makkelijker is gezegd dan gedaan en dit heel pijnlijk kan zijn. Maar het is goed om te  beseffen en te voelen dat je altijd het kind blijft van je ouders. Het kind wat soms ook steun nodig heeft.

En dat jouw eigen gevoel van tekort weer kan doorwerken op jouw eigen kinderen. Dus een extra motivatie om dit stuk te helen. Zodat jij steeds meer díe moeder kunt zijn die jij zo graag wilt zijn en ook in je zit.