Heb jij ook zo’n innerlijke criticus? Zo’n stemmetje dat jou telkens afkraakt? En bij elk nieuw idee zegt: ‘’zou je dat nou wel doen?’’

Zoals je wellicht weet bestaan we allemaal uit innerlijke delen en hoe jij je voelt is afhankelijk van wie er bij jou aan het roer staat. Staat bij jou voornamelijk jouw innerlijke criticus aan het roer dan is het moeilijk om je blij en ontspannen te voelen. Laat staan om een ontspannen moeder of vader te zijn. Jouw innerlijke criticus is vaak een grote blokkade om bij je GEVOEL te komen.

Als jouw innerlijke criticus aan het woord is, is dit vaak vanuit jouw kindpijn. Het is een oude pijn, voortgekomen uit jouw kindertijd waarin vaak de basis is gelegd van de overtuigingen die je nu hebt.

Zoals bijvoorbeeld:

  • Ik doe er niet toe
  • Ik ben het niet waard
  • Ik sta er helemaal alleen voor

Het mooie is dat je zelf de keuze hebt welk deel van jou aan het roer staat. Dit is niet altijd eenvoudig maar een eerste stap is om je hier bewust van te worden. Je bewust te worden wanneer dat kritische stemmetje aan het woord is . Zodra je hiervan bewust bent dan kun je het veranderen.

Als kind heb je iets gemist, je had een behoefte en deze is niet vervuld. Hierdoor zijn beschermingsmechanismen ontstaan en zijn gevoelens weggestopt.

Als je zelf kinderen krijgt kunnen deze oude pijnen weer naar boven komen, vaak omdat kinderen ons spiegelen. Een kind voelt namelijk ook al deze stukjes van jou die voor jezelf onzichtbaar zijn geworden en wil jou dit (onbewust) laten zien. Daarom kun je soms zo geraakt zijn door bepaald gedrag van je kind.

En vaak zijn we ook afhankelijk van anderen geraakt om ons goed te voelen. We snakken bijvoorbeeld naar erkenning en complimentjes. Dit werkt vaak niet of het werkt heel even. Omdat die overtuiging, die oude pijn blijft sudderen. Wat wel helpt is om als een volwassene naar jezelf, naar deze oude pijn te kijken in de vorm van de liefdevolle ouder. Dus uit dat kind-deel te stappen.

De liefdevolle ouder is ook een deel van jou, deze kun je verder ontwikkelen. Niet alleen voor je ‘echte’ kind maar ook voor het kind (de kindpijn, de belemmerende patronen en overtuigingen) binnenin jou. Het is geweldig als je jezelf kunt helen door een liefdevolle ouder voor jezelf te zijn. Met mildheid kijken naar je eigen ‘tekortkomingen.’
Eigenlijk is de liefdevolle ouder hetzelfde als je Ware Zelf, volledige Liefde.

Dit is vaak een heel proces maar met kleine stapjes kun je hier steeds dichterbij komen.

En is er gedrag van je kind wat jouw zorgen baart, wat jou echt raakt dan zit hier misschien een boodschap in voor JOU. Door middel van een kindertolktraject kan deze boodschap worden vertaald voor jou. De laatste tijd heb ik een aantal van deze trajecten gedaan met hele mooie resultaten. Mocht je hier meer over willen weten dan kun je mij altijd een berichtje sturen of kijk op  http://www.janinestrik.nl/aanbod/kindertolktraject