Een stukje over mindset en waar jij je focus/aandacht op legt..

Ik hou van hardlopen. 5 jaar geleden zou ik de Halve Marathon van Zwolle lopen maar kreeg een hardnekkige blessure waardoor ik 10 maanden niet kon hardlopen. Daarna lukte het niet meer goed en had ik geen zin meer in wedstrijden. Begin dit jaar merkte ik dat het weer lekkerder ging, mede doordat ik geaccepteerd had dat ik gewoon wat langzamer was geworden.
Ik wilde toch nog graag een keer die Halve van Zwolle doen en dacht nu of nooit. Toch had ik wat angst voor de temperatuur in juni. Ik kon nooit goed hardlopen in warm weer en ben zelfs een keer flauw gevallen. Telkens bij warmte was ik bang dat dit zou gebeuren en ik bleef maar zeggen dat ik niet tegen warmte kon.

Als je dit (of iets anders) telkens maar tegen jezelf zegt dan gebeurt het ook…. ALLES WAT JE AANDACHT GEEFT GROEIT….

Ik besloot te gaan oefenen met het idee dat ik wel tegen de warmte kon, uiteraard wel rekening houdend met mijn lichaam.
Het was moeilijk om deze gedachte uit mijn systeem te krijgen maar ik merkte op een gegeven moment bij de trainingen dat ik steeds minder last van de warmte kreeg bij het lopen. Wel warm maar geen lichamelijke reactie zoals duizeligheid.

10 juni was dan eindelijk die Halve Marathon en het was bloedheet! Oehh, dat was wel even slikken. Zal ik het wel of niet gaan doen. Ik besloot het gewoon te proberen en mijn focus te leggen op GENIETEN. Dat lukte niet de hele race maar ik heb wel echt veel genietmomenten gepakt en het lukte om mijn focus te veranderen in genieten en de tijd los te laten. Én het gewoon gehaald in een rustig tempo, zonder lichamelijke klachten.

Als jij telkens jezelf naar beneden haalt en zegt ‘’dit kan ik niet’’ of ‘’dit gaat nooit lukken’’ dan gaat het ook niet lukken. Maakt niet uit waar het over gaat. Dit geldt natuurlijk niet alleen bij sporten. Je kunt het bijvoorbeeld óók toepassen op de zorgen om je kind. Als jij maar blijft denken dat dit niet op te lossen is en/of dat jij geen goede moeder bent etc. dan zullen de zorgen blijven bestaan en zal het gedrag van je kind niet veranderen.
Als jij vertrouwen hebt dat het goedkomt en je gaat oefenen hiervoor dan zal het uiteindelijk lukken. Jouw energie is dan heel anders en heeft ook invloed op de rest van je gezin.
Ook is het mooi om je kind hiermee te helpen als hij of zij een lage eigenwaarde heeft of onzeker is.
Echt, we kunnen zoveel kapot maken met onze (negatieve) gedachten. Hoe mooi is het om dit om te kunnen buigen! Het merendeel van onze gedachten over onszelf is negatief.

Een mooie oefening: Zie je gedachten als een gebed/wens welke uit zal komen. Je wordt je dan meer bewust van je (negatieve) gedachten en zult deze dan graag willen ombuigen.

Meer hierover weten of heb je hier hulp bij nodig? Neem gerust contact met mij op.