Stel je kind luistert niet.
Wat nu als het niet luisteren van je kind een spiegel is voor jou als ouder? Misschien denk je nu…. hoe zo? Mijn kind moet toch gewoon naar mij luisteren? En als het spiegelgedrag is: ik kan juist heel goed naar anderen luisteren.
Luisteren is uiteraard een super waardevolle eigenschap, maar luister jij ook echt naar jezelf? Of zeg je liever ‘ja’ tegen een ander dan tegen jezelf? Want wat als je ‘nee’ zegt tegen een ander?

Een andere vraag die je jezelf kunt stellen is: Luister ik als ouder ook echt naar mijn kind? Er zijn namelijk verschillende manieren van luisteren. Luisteren om zo snel mogelijk te kunnen reageren, of luisteren met de intentie om je kind echt te willen zien, horen en begrijpen.

Kinderen kunnen ook ons onderbewuste spiegelen. Negentig tot zelfs vijfennegentig procent in ons leven worden wij gestuurd door ons onderbewuste. Dat betekent dat het overgrote deel van onze gedachten, gevoelens en gedragingen onbewust plaatsvinden. Vanuit herinneringen die opgeslagen liggen in ons brein en in ons lichaam. Deze onbewuste herinneringen kunnen door onze kinderen gespiegeld worden om ons er weer bewust van te maken.

Het kan bijvoorbeeld zijn dat jij als kind te luisteren had naar jouw ouders. Je had een bepalende, dominante ouder en voelde weinig ruimte om je eigen keuzes te mogen maken. Jouw mening of gevoelens waren niet van belang. Het kind dat je toen was, is nog steeds aanwezig in jou en heeft pijn. Pijn die jij nooit meer wilt voelen, maar het ís er nog wel en heeft invloed op hoe je nu reageert. Vanuit jouw manier van overleven kies je één kant van de medaille. Je gaat hetzelfde doen als je eigen ouder(s) en bent ongemerkt ook behoorlijk bepalend. Of je wilt je kind zó graag horen dat je nauwelijks grenzen durft te stellen.

Door niet te luisteren kan je kind jou verschillende dingen spiegelen:

  • Dat je niet altijd naar anderen hoeft te luisteren.
  • Dat je weer naar jezelf, naar je behoeften of je gevoel mag gaan luisteren.
  • Dat je weer ‘ja’ mag zeggen tegen je diepste weten.
  • Dat je jezelf, jouw mening of gevoel belangrijk mag vinden en ervoor mag gaan staan.
  • Het kan ook iets spiegelen uit jouw verleden waar je geen contact meer mee maakt.

Elk kind – zelfs met hetzelfde gedrag – heeft een unieke, persoonlijke boodschap voor de ouder.
Wil jij de boodschap van jouw kind ontvangen? Neem gerust contact met mij op of boek een kindertolktraject.

Bron: PresentChild, Janita Venema