In mijn e-book staat , naast vele moedertypes, ook  ”de liefdevolle moeder” beschreven, de moeder die we allemaal willen zijn en ook in ons zit:

  • Je voelt onvoorwaardelijke liefde voor je kind, altijd
  • Groot zelfvertrouwen (en zelfliefde) en volle vertrouwen in je kind
  • Je ziet de behoefte van je kind achter het (lastige) gedrag
  • Je gunt je kind z’n eigen leerproces, kan loslaten.

Dit is natuurlijk het perfecte plaatje en er is niets mis met jou als dit niet (altijd) lukt. Ik ben ook vaak niet de liefdevolle moeder die ik zo graag wil zijn. Maar het is wel mooi om hier naar te streven. Hoe bewuster je wordt van je eigen overtuigingen en blokkades hoe bewuster je je ook wordt van jouw manier van reageren. En, heel belangrijk, wees ook de liefdevolle moeder voor JEZELF.

”Als we iets in het kind willen veranderen, moeten we het eerst onderzoeken en kijken of het niet iets is wat beter in onszelf kan worden veranderd.”
Carl Gustav Jung

Daarom start ik in mijn coaching bij JOU, als moeder (of bij de vader…). Absoluut niet omdat jij iets fout doet of schuld hebt als jouw kind lastig gedrag vertoont. Maar ik ben ervan overtuigd dat ALLES met elkaar verband houdt en dat als JIJ als moeder, als vrouw, lekker in je vel zit, weet wat jouw blokkades zijn etc. jouw kind hier veel voordeel van heeft. En als jij je bewust wordt wat jouw kind jou spiegelt dan gaat er een wereld voor je open. Want elk gedrag dat jou raakt, als het iets triggert in jou, dan zit er ook iets IN jou.

Weleens gehoord van ”het innerlijk kind?” Bepaalde oude pijnen, onverwerkte emoties uit jouw kindertijd of nog eerder, zitten opgeslagen in jouw lichaam. Deze kunnen worden getriggerd door bijvoorbeeld gedrag van je kind. Dit hoeven geen grote trauma’s te zijn en vaak hebben we er geen herinnering aan. Maar tóen was het wel een heel pijnlijke ervaring en als deze niet is verwerkt zit het nog ergens in je lichaam opgeslagen. En speelt het mee op jouw onbewuste laag.
En kun je bijvoorbeeld opeens heel ‘kinderachtig’ reageren of heel emotioneel worden.

Kinderen moeten al zoveel…ik vind het prachtig als ik kinderen kan helpen via de ouders. Zonder het kind te hoeven belasten. Soms is er wel ook hulp voor het kind nodig, dit kan naast elkaar plaatsvinden. Hoe mooi is het als zowel jij als je kind zich gelukkiger voelt?